Vegetaretter med Håvard Ravn Larsen

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon

Vegetaretter med Håvard Ravn Larsen

Vegetaretter med Håvard Ravn Larsen

Stadig flere forbrukere er opptatt av vegetarmat, dels fordi de er opptatt av kosthold og helse, og dels fordi det å bruke mer grønnsaker har med bærekraft å gjøre. – Man trenger ikke å være en erklært vegetarianer for å mene dette. Stadig flere definerer seg som flexitarianere – det vil si at man spiser kjøtt av og til, forklarer Håvard.

Nye teknikker

– De fleste av oss er vokst opp med kokt blomkål og agurk i skiver. Helt greit det, men det er kanskje på tide å gjøre noe annet med grønnsakene enn det bestemor gjorde? Derfor skal vi dyrke inspirasjonen på dette kurset! Vi har fått mange nye tilberedningsmetoder, og vi har fått tilgang på mange flere sorter. Dette gjør det mulig å se på grønnsakene som noe annet enn det som serveres sammen med noe! Du kan utmerket godt lage velsmakende hovedretter hvor de grønne alternativene spiller hovedrollen.

Kutt matsvinn

– På kurset skal vi også se nærmere på hvordan man kan bruke mer av grønnsakene – dels for å redusere matsvinnet, og dels for å få en bedre kjøkkenøkonomi. Vi skal ha noen praktiske eksempler på hvordan dette kan gjøres, og selvfølgelig skal vi smake på mange forskjellige grønnsaksvarianter. Jeg kan love en og annen variant som ganske sikkert vil være ny for de fleste!

Basisgrønnsaker

– Hva er så fagsjefens egne grønnsaksfavoritter?

– Jeg er glad i det meste, men jeg har stor sans for norske basisgrønnsaker som for eksempel gulrot, alle løktyper fra norsk sjalottløk til purre, forskjellige typer kålvarianter og sellerirot og kålrot. Visste du forresten at norske bønder produserer mange forskjellige varianter med purre? Noen er tidligsorter, noen produseres for sensommeren og andre egner seg spesielt godt til lagring.

– Mange av disse norske basisgrønnsakene kan man gjøre utrolig mye med. Det er også noe vi skal komme inn på under KIT-kurset. Hjertelig velkommen til denne inspirasjonssamlingen, sier Håvard Ravn Larsen.

Nils Henrik Sjo - www.smakmagasinet.no