Tunge bassrytmer gir god whiskey

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon

Tunge bassrytmer gir god whiskey

Foto: Shutterstock

Tunge bassrytmer gir god whiskey

Nye metoder gir oppsving for edel drikke.

Nytenkning og kreativitet har bidratt til utviklingen av flere spennende amerikanske whiskey-varianter etter årtusen-skiftet. En av de mest spennende i så måte, er den som produseres under merkenavnet Hudson.
Denne lages ved Tuthilltown Spirits Farm Distillery, det første brenneriet som åpnet i New York etter forbudstiden!
Den over 200 år gamle møllen var først tenkt brukt som et klatresenter, men heftige nabo-protester forhindret det. Eierne måtte se seg om etter andre ideer, og i 2003 åpnet de et mikrobryggeri som har hatt en enorm suksess. Uten tradisjonell bakgrunn for å produsere brennevin og whiskey, hadde de også et våkent øye for nye måter å gjøre ting på. Derfor var det heller ingen problemer med å ta i bruk nye og utradisjonelle metoder i produksjonen. Bl.a. benytter brenneriet musikk i modningen av sin whiskey.

Sonisk modning

Prinsippet er følgende; høye og lave toner beveger seg som svingninger i et rom. Dette gir ulike typer vibrering som påvirker det lagrede brennevinet på en positiv måte i forhold til å få frem gode aromaer. For øvrig er virksomheten sterkt opptatt av å ha en bærekraftig produksjon. Derfor benyttes restalkohol fra produksjonen til å produsere energi.

Whisky er kanskje den mest kjente brennevinstypen vi har, men så finnes det også utrolig mange varianter av dette brennevinet. Whisky produseres i alle verdensdeler, og betegnes som whiskey – med e - når den produseres i England, USA og Irland.

Verdens største whisky-produsent er – kanskje noe overraskende – India, og i Thailand kalles nesten alle typer brennevin som produseres for whisky. Det sier seg selv at spennet i smaksopplevelser derfor er enormt innenfor det som med en fellesbetegnelse kalles whisky. De skotske maltwhiskyene og den smakspalletten de representerer, er fortsatt i en særklasse, og har vært utgangspunktet for videreutviklingen av whisky som produkt i mange andre markeder. Det har bidratt til at flere asiatiske whisky-varianter – både fra Japan og Taiwan – har gjort det bra i blindtester de siste årene. Det samme har den svenske whiskyen Mackmyra gjort.

Noen fakta om whisky

  • Maltwhisky produseres kun med maltet bygg.
  • Single malt er en whisky fra ett enkelt destilleri som er destillert av maltet bygg.
  • Varianten Grain whisky er whisky produsert på en blanding av kornsorter som blant annet mais, hvete og rug.
  • Single Barrel er en whisky lagret på og tappet fra en enkelt tønne.
  • Blends er en blanding av forskjellige whiskyer. Siden lagring og ulike typer tønner påvirker whiskyens aroma, er det ulikheter i smak mellom hver tønne innenfor hver enkelt variant. Når en blend merkes med alder, skal det være den yngste whiskyen i blandingen som oppgis.
  • Cask Strength er whisky som ikke er tilsatt vann for å justere alkoholprosenten. Som oftest benyttes dette om whiskyer fra kun en tønne, men det forekommer også at blends blandes i cask strength.