Profesjonell øl-smaking

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon

Profesjonell øl-smaking

Foto: Sjo og Floyd

Profesjonell øl-smaking

Smakssansen deles inn i fem kategorier, søtt, surt, salt, bittert og umami.

Hva skal du lete etter?

• Balanse. Et øl kan være godt og balansert selv om du ikke liker det. Når man bedømmer øl, vurderes ofte balansen mellom sødme og bitterhet i forhold til øl-typen du tester.

• Sødme/restmalt: For maltrike øl, kan restsødme minne om umami for noen. Sødmen kommer fra maltet og kan også minne om brød/kjeks, skorpe eller toast. Sødme handler om hvor søtt ølet oppleves, og bitterheten (humlen) skal skape balanse i forholdet sødme-bitterhet.

• Bitterhet kommer fra humlen, ølets krydder. Det er i hovedsak to typer humle, bitterhumle, som vi kjenner lengst ned i svelget, mens aromahumle er ølets aromatiske finish.

• Fruktighet/aroma kommer fra gjæren og her kan du bruke alle ord du kan ha lært fra vinelskere: Stall, gress, strå, krydder, bær, frukter og urter. Som hovedregel har overgjærede øltyper (ales) mer fruktighet en pils, lager og bokøl.

• Kullsyre og alkoholinnhold er også med på å avgjøre hvordan ølet smaker. Et øl med høyt alkoholinnhold vil ofte oppleves «mektigere» eller mer mettende enn øl med lavere alkoholinnhold.

Praktiske tips

Når du er vel på plass på smakingen, er det noen enkle tips du bør ta hensyn til:

- Unngå røyking, snusing og sterk mat rett før smakingen.

- Før en smakslogg på et enkelt skjema.

- Finn ord og beskrivelser for det du smaker.

- Øl-smaking foregår etter de 7 S-ene: Skjenke, se, slynge, snuse, smake, svelge og skåle. I motsetning til vinsmaking, skal øl svelges for å kunne karakterisere bitterheten som kjennes bak i svelget.