Ny teknologi skal redusere matsvinnet

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon

Ny teknologi skal redusere matsvinnet

Ny teknologi skal redusere matsvinnet

Får du av og til følelsen av at det kastes alt for mye mat, så er du ikke alene om det.

Tall fra NOFIMA viser at vi i Norge årlig har et matsvinn på 361.000 tonn. Det representerer en verdi på ca. 18 milliarder kroner. Det er derfor både etiske og økonomiske argumenter for at det bør gjøres noe aktivt med dette. I rapporten «Matsvinn i Norge 2013» utarbeidet av Østfoldforskning, viser det seg at det kastes mindre mat nå enn før som følge av feil oppbevaring eller transport, men langt mer p.g.a. «Utgått på dato». 

Prosjektet «Riktig emballering for redusert matsvinn» med kortnavnet REforReM er et treårig næringsrettet innovasjonsprosjekt finansiert av Norges Forskningsråd. Prosjektet ledes av BAMA. Mye mat kan få en betydelig forlenget holdbarhet gjennom utvikling av nye emballasjeformer spesielt tilpasset ulike typer matvarer. Derfor er det å undersøke effektene av ulike emballasjematerialer og pakketeknologier en viktig del av prosjektet som forhåpentligvis vil bidra til mindre svinn.

Waste taste

Mye mat som egner seg til føde, kastes også fordi den ikke er innenfor standardmålene. Dette gjelder spesielt frukt og grønt. Industrien produserer også mye restavfall i form av skrell ved bearbeiding av frukt og grønt.

Dette er utgangspunktet for at forskere ved Universitetet i København nå forsker på hvordan dette kan omgjøres til en ressurs – både økonomisk og i form av mat. Det var på mange måter en tilfeldighet som gjorde at John G. Sørensen ved Institut for Fødevarevidenskab ved Universitetet i København kom til å putte noen grønnsaker inn i en vakuum-tørker. Resultatet ble oppsiktsvekkende, og dannet grunnlaget for waste taste-prosjektet.

Enkelt sagt kan vakuumering gjøre det mulig å skape høykvalitetsprodukter av råstoffer som ellers ville blitt kassert. Ved vakuumtørking fordamper vannet og vakuumpresset får kokepunktet til å falle. Denne formen for tørking egner seg spesielt godt til varmefølsomme matvarer som frukt og grønt, fordi den bevarer smak, farge og næringsverdi.