Lage en smakfull Irish coffee?

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon

Lage en smakfull Irish coffee?

Lage en smakfull Irish coffee?

Ole Wiggo Lian gir deg oppskriften

 - Jeg var nysgjerrig på hvordan en ekte Irish coffee lages, og oppsøkte baristaen Tom Stafford som driver stedet Twisted Pepper i Dublin. Av kaffekjennere karakteriseres dette som den beste kaffebaren i Irland, og her fikk jeg både den originale oppskriften på Irish coffee og historien om hvordan denne drikken oppsto, forteller Lian (key account manager Ole Wiggo Lian i Joh. Johannson Kaffe AS).

- Det hele startet i 1943 i restauranten på en flyplass i Limerick. Da et fly på vei mot USA måtte snu på grunn av dårlig vær, laget den daværende restaurantsjefen Joe Sheridan en drikk som skulle varme passasjerene. Med det ble den første Irish Coffee skapt. For øvrig har Joe Sheridan fått oppkalt en egen bar etter seg på Shannon-flyplassen som ikke ligger så langt unna Limerick.

Irsk whiskey
- Er du i Dublin, anbefaler jeg gjerne et besøk hos Tom Stafford på Twisted pepper! Her blir det på sedvanlig irsk vis god stemning utover kvelden, og kaffen som serveres er av ypperste klasse. Og så er Tom en hyggelig kar!
Men tilbake til oppskriften; noe av det viktigste er selvfølgelig å bruke irsk whisky. Det gir flere muligheter, men Tom bruker bare Teeling Single Malt! Han var også nøye på at du skal bruke vanlig, hvitt sukker – ikke brunt fordi det gir en mer karamellaktig smak. Mengdemålet er 2 teskjeer. Og så må du forvarme glassene! Ha i sukker, 4 cl whisky og kaffe til 2 cm under kanten. Så rører du godt rundt til sukkeret er oppløst. Så topper du dette med tykk og god krem som helles på forsiktig. Den skal ligge som et lokk over kaffen, uten å blande seg.  Så kan du nyte din Irish coffee – uten sugerør!