Er du en av dem som lar seg begeistre av øl?

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon

Er du en av dem som lar seg begeistre av øl?

Er du en av dem som lar seg begeistre av øl?

Norges første ølsommelier Amund Polden Arnesen vet mye om øl. Her deler han av sin kunnskap.

Det første du må vite om øl er at du må glemme det du vet om øl – Det er ingenting galt med pils. Tvert i mot. Men hvis du tror at det er øl... Det er som å tro at du ikke trenger å smake noe annet enn Chardonnay, sier Norges første ølsommelier Amund Polden Arnesen. Derfor: Legg bort forventningene om hvordan øl skal smake når du smaker øl.

Øllæreren har arbeidet med øl hele sin karriere, og er som første nordmann akkreditert Ølsommelier fra The Institute of Brewing and Distilling i London. 

Interessen eksploderte
I Norge eksploderte ølinteressen i 2009, hva skjedde egentlig? 
-Det er vel det at vi har penger til å bruke på luksusvarer. Samtidig har det blitt populært å lage god mat hjemme. Mange av de nye norske øltypene startet som hjemmebrygg på kjøkkenbenken. Mikroindustrien har blomstret opp som en motreaksjon på en monoton øltilværelse. Det er nok spesielt mange av de mest hardcore mikroøl-fansene som tenker slik.Og mye på grunn av et mindretall av nisjefokuserte nerder, kan nå hele det norske øldrikkende folk velge og vrake mellom mange forskjellige øltyper de ikke hadde tilgang til før, forteller Amund.

–Det er mulig for hobbybryggere og småproduster å ta opp kampen mot gigantene. I motsetning til vinproduksjon, der veldig mye av jobben ligger i jordbruket, druetyper, terroir og klima, handler ølbrygging enda mer om håndverket. Det er det som skjer på kjøkkenbenken som avgjør om det blir bra. Dessuten har du frihet til å eksperimentere. Du kan putte nærmest hva som helst i et øl. Jeg har hørt om en type laget på analkjertler fra bever. Det høres ganske interessant ut.

Amund holder kurs i ølsmaking på KIT-akademiet. 

Kort smakeskole
Hva skjer når du åpner korken? Er det mye kullsyre? Når du heller i glasset, skummer det mye? Du kan se på boblene om det er et øl som har ettergjæret på flaske. Da er det runde kraftige bobler.  

Hold glasset opp mot lyset.
Er det litt tåkete eller er det allerede filtrert? Hvordan er fargen? Den viser hvor mye brent malt som er brukt. 

Lukt på ølet.
Lukter det for eksempel nøtter, frukt og lær som i en britisk barley wine eller malt og grønt gress som i tsjekkisk pilsner. Lukten er en ekstremt viktig ledetråd. Det er her du fanger nyansene i ølet., 

Smak etter syrlighet, bitterhet, sødme og fylde. 
Dette sier noe om balansen mellom malt , gjær og humle. I belgisk øl er det som oftest gjæren som spiller hovedrollen i smaksbildet, mens i en amerikansk IPA er helt klart humlen helten.

Hvordan er alkoholstyrken? 
Denne kan du oppdage både på lukt og aroma, og kan gi deg ledetråder til hvilken ølstil det er.Kjenn på ettersmaken. Mikrobrygget øl har en tendens til å ha mye humle og derfor kan bitterheten være litt tydeligere. Det kan også være smaker fra malten eller fruktighet fra gjæringen som sitter igjen i ettersmaken. Ettersmaken bør ha litt lengde og runde av ølen på en behagelig måte slik at det er fristende med en slurk til.

Kilde: http://www.nordmat.no/