Dårlig hygiene i oslo?

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon

Dårlig hygiene i oslo?

Dårlig hygiene i oslo?

Ikke alle får like bra resultater på Mattilsynets smilefjesordning

65 prosent av landets spisesteder kan smykke seg med et stort smil etter at Mattilsynets smilefjesordning trådte i kraft ved årsskiftet. I Oslo, Bærum og Asker derimot ligger snittet på kun 40 prosent etter første inspeksjon. Dårlig hygiene er blant hovedårsakene.

– Dårlig hygiene, feillagring av mat og mangelfull merking av allergener er de hyppigste avvikene vi ser når vi inspiserer spisestedene, sier seksjonssjef Marit Kolle ved Mattilsynets distriktskontor for Oslo, Asker og Bærum.
– Selvsagt har vi forståelse for at hygienen vil variere i løpet av en produksjonsdag på et profesjonelt kjøkken. Det vi påpeker er tilfellene der dårlig vedlikehold og rengjøring har satt et tydelig preg over tid.

Osloregionen trekker ned
Osloregionen ligger hele 25 prosent under landsgjennomsnittet for smilefjes, noe som ifølge Mattilsynet delvis skyldes de spesifikke storbyutfordringene som Oslo har.
– Det er ingen tvil om at Oslo har de største utfordringene på hygiene. Det kan skyldes både små og trange produksjonslokaler hos mange aktører, og en generell gammel bygningsmasse som kan gjøre renholdet vanskeligere. Dessuten er både tempo og turnover høyt. En storby som Oslo vil ofte oppleve useriøse aktører med manglende kompetanse som kommer innom bransjen for kortere perioder. Alle disse faktorene er med på å trekke gjennomsnittet ned, fortsetter Kolle.

Alltid en ny sjanse
Hvis et spisested etter inspeksjon får utdelt en strekmunn eller surmunn, betyr det at Mattilsynet har funnet forhold som må rettes opp. Spisestedet kontakter Mattilsynet når alle pålegg er etterkommet. Mattilsynet skal så gjøre en ny vurdering av stedet innen ti dager.
– De aller fleste spisestedene som får anmerkninger er flinke, og får som oftest smilefjes ved neste inspeksjon, avslutter seksjonssjef Marit Kolle.

Tips fra ASKO Servering: Desinfeksjon, renholdsmidler og andre produkter som kan være med å forhindre dårlig hygiene på spisestedet er nå på kampanje. Se vår kampanje her.

Visste du at KIT-akademiet holder kurset "Trygg mat, klar for smilefjes?" Sjekk det ut her!