cider og mjød fra egen gård:

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon

cider og mjød fra egen gård:

Foto: Shutterstock

cider og mjød fra egen gård:

Gir økt verdiskapning og spennende opplevelser

1. juli i år trådte en ny lovendring i kraft. Nå har produsenter av mjød og sider med alkoholinnhold opp til 22 prosent lov til selge sine varer direkte fra eget utsalg.

– Nå har det blitt litt mer normale forhold, sier Åge Eitungjerde, daglig leder hos Balholm og Ciderhuset i Balestrand.

– For de av våre medlemmer som har mulighet til å produsere sider og mjød vil dette kunne bety mye med tanke både på inntekter og merkevarebygging, sier Bernt Bucher-Johannessen, daglig leder hos Hanen, næringsorganisasjonen for virksomheter innen bygdeturisme, gardsmat og innlandsfiske i Norge. Ifølge Bucher-Johannessen finnes det allerede et titalls produsenter som vil benytte seg av de nye mulighetene, og flere er underveis.
– Vi tror regelendringen vil føre til økt verdiskapning og flere spennende opplevelser for både norske og utenlandske turister.

Kun sider og mjød
De nye alkoholgrensene gjelder altså bare for produkter som mjød og sider – produkter som ikke omfattes av EØS-avtalen. For øl, vin og rusbrus gjelder fortsatt den gamle grensen på 4,7 prosent alkoholinnhold. For å kunne sette i gang med produksjon og salg etter de nye reglene, må den aktuelle kommunen først innvilge søknad om utvidet salgsbevilling for tilvirkning i egen virksomhet. Det kreves også at en tredjedel av innsatsvarene i produktet er egenprodusert. Dessuten kan man ikke selge mer enn 15.000 liter pr år.

Mer forståelig
– Den «nye hverdagen» blir tatt godt imot av turistene. På Ciderhuset driver vi jo restaurant i tillegg til produksjonen, noe som gjør at gjestene kan få smake produktene til god mat, og så får kjøpe med seg det som de liker. Akkurat som vi nordmenn gjør når vi er i utlandet, avslutter Åge Eitungjerde.