Bruk kjøkkenvekt - spar tusener

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon

Bruk kjøkkenvekt - spar tusener

Bruk kjøkkenvekt - spar tusener

Det viktigste redskapet du kan bruke for å redusere svinn på kjøkkenet, er noe så enkelt som en vekt.

I perioder med høyt tempo er det spesielt viktig å ha god svinnkontroll. Noe av det viktigste du kan gjøre for å oppnå det, er å ha gode rutiner for bruk av kjøkkenvekt. Det er gjennomført mange undersøkelser på dette, og de viser klart at det er helt nødvendig å bruke vekt for å minimere svinnet.

Små forskjeller – store utslag

Det viser seg også at det har stor betydning å være bevisst på utslagene av svinn. Små variasjoner du kanskje ikke tror betyr så mye, vil i løpet av et år bli betydelige beløp. La oss ta et eksempel:

Du har rekesmørbrød på menyen, og selger i gjennomsnitt 30 rekesmørbrød pr. dag. I din kalkyle opererer du med 100 gram reker pr. smørbrød. Om du forbruker 10 gram mer enn beregnet, får du et overforbruk på 300 gram. Betaler du i utgangspunktet 180 kroner kiloen for rekene, har du et daglig svinn på 54 kroner på rekesmørbrødene du selger. Det utgjør 378 kroner på en uke og 1512 kroner på en måned…

Selvfølgelig kan du bruke samme eksempel på andre poster på menyen. Har du for eksempel samme over-porsjonering på roastbeef-smørbrødene du selger, så blir det også et betydelig beløp.

Gjennom året blir dette store summer som har betydelig innvirkning på lønnsomheten. Derfor er det så viktig å ha god porsjonskontroll. Gjestene skal selvfølgelig få det de betaler for! Men det er ikke nødvendig å bruke mer enn det den opprinnelige kalkylen skulle tilsi. Det er grunnen til at kjøkkenvekten er et uunnværlig redskap for alle som er opptatt av god drift.