Ale eller ikke ale – det er spørsmålet

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon

Ale eller ikke ale – det er spørsmålet

Ale eller ikke ale – det er spørsmålet

Etterhvert som ølinteressen har økt, har vi også oppdaget at øl kan by på like stor variasjon og spenning som vin.

I mange år var øl og pils nærmest synonymer i Norge, selv om bayer og bokkøl også nøt popularitet. Etterhvert som ølinteressen har økt, har vi også oppdaget at øl kan by på like stor variasjon og spenning som vin. Særlig har ale markert seg i nordmenns bevissthet.

Øl kan grovt sett deles i to ”familier”; undergjæret øl og overgjæret øl (det finnes også spontangjæret øl, men utvalget her blir smått i forhold til de to førstnevnte). Brygging av undergjæret øl tar lengst tid, typisk fra 1 til 2 uker, på temperaturer fra 5 til 13°C.

Under prosessen faller gjæret til bunnen av tanken, noe som gjør at gjæret ikke preger ølsmaken i særlig grad. I engelskspråklige land kalles gjerne undergjærede ølsorter for ”lager”. 

Det overgjærede ølet derimot, det som vi kan kalle ”ale-familien”, brygges både raskere og varmere. Gjæringen tar gjerne bare tre til seks døgn, ved temperaturer omkring 20°C. Gjæren samler seg oppå ølet under bryggingen, og på grunn av varmen blir resultatet gjerne fyldig, fruktig og litt sødmefylt øl. I motsetning til det undergjærede ølet, som er mer av en ferskvare, kan det overgjærede ølet bli bedre av litt lagring.

Ale er ikke bare ale

Ale har fått en ny vår i Norge, mye takket være den nærmest eksplosive økningen av mikrobryggerier, som gjerne liker å eksperimentere med smaksmulighetene som overgjæringen muliggjør. Etter hvert som gastropubene har slått rot, har også eksponeringen av engelske, amerikanske, belgiske og franske ølvarianter økt dramatisk. I alle disse landene står  overgjæringstradisjonen sterkt. 

Men ale er ikke bare ale. Selv om ”American Black”, ”Belgian Strong”, ”English Brown” og ”English India Pale” alle stolt bærer navnet ”Ale” på slutten, er også porter, stout og ”Extra Special Bitter” (ESB) eksempler på godt, overgjæret øl.